luni, 3 octombrie 2016

Despre Dumnezeu și rai, americanii exprimă opinii foarte variate



On God and heaven, Americans are all over the map
By Emily McFarlan Miller  | September 28, 2016[1]


Traducere de Ciungu Ion




“American Theological Views: Character of God.” Graphic courtesy of LifeWay Research

 
Puncte de Vedere Teologice Americane

CARACTERUL LUI DUMNEZEU


Dumnezeu este perfect și nu poate face nicio greșeală

66% sunt de acord


RELIGIE:

Dumnezeu acceptă cultul din partea tuturor religiilor, inclusiv din partea Creștinismului, Iudaismului și Islamului.

64% sunt de acord


25% nu sunt de acord

10% nu sunt siguri



Dumnezeu răspunde la anumite rugăciuni


66% sunt de acord

24% nu sunt de acord

10% nu sunt siguri



Dumnezeu cunoaște totul dar nu hotărăște tot ceea ce se întâmplă în lume


59% sunt de acord

30% nu sunt de acord

11% nu sunt siguri


 
(RNS) Două treimi din americani cred că Dumnezeu acceptă cultul din partea tuturor religiilor, inclusiv din partea Creștinismului, Iudaismului și Islamului.

Excepția: Americanii cu credințe creștine evanghelice, potrivit Studiului despre Starea Teologiei Americane pe 2016, efectuat de LifeWay Research.[2] Numai 48% dintre evanghelici împărtășesc credința că Dumnezeu acceptă orice cult.



Larycia Hawkins vorbește în 6 ianuarie 2016 la First United Methodist Church în Chicago.

Acest studiu vine în același an în care Larycia Hawkins – prima femeie de culoare care a primit titularizare la Wheaton College – a fost nevoită să se despartă de importanta școală evanghelică după ce a postat pe Facebook că atât creștinii cât și mahomedanii se închină „aceluiași Dumnezeu”.[3] Controversa a stârnit o nouă dezbatere cu privire la faptul dacă toate religiile se închină aceluiași Dumnezeu, și dacă Dumnezeu acceptă cultul din partea tuturor religiilor.

Aceasta nu este singura problemă teologică din cauza căreia evanghelicii sunt nevoiți să se despartă de restul Americii, potrivit acestui studiu.

Studiul de asemenea mai sugerează faptul că americanii pe ansamblu țin credințe evident incompatibile: Șapte din 10 americani au zis că există doar un singur Dumnezeu adevărat – exprimat ca Trinitatea creștină: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, așa a constatat acest sondaj.

“Credințele contradictorii și incompatibile sunt OK pentru majoritatea oamenilor,” a zis directorul executiv de la LifeWay Research, Scott Mc Connell, într-un comunicat de presă despre studiul care a măsurat înțelegerea de către americani a teologiei creștine.





“American Theological Views: The Trinity.” Graphic courtesy of LifeWay Research


Puncte de Vedere Teologice Americane

IISUS:

Iisus este într-adevăr Dumnezeu cu natură divină, și Iisus este într-adevăr om cu natură umană.

62% sunt de acord

Iisus este prima și cea mai importantă ființă creată de Dumnezeu.

53% sunt de acord

TRINITATEA

Există un singur Dumnezeu adevărat în trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.


69% sunt de acord
20% nu sunt de acord
11% nu sunt siguri

Duhul Sfânt este o forță, nu o ființă personală.


56% sunt de acord
27% nu sunt de acord
17% nu sunt siguri

Duhul Sfânt este o ființă divină dar nu este egal cu Dumnezeu Tatăl și cu Iisus.


28% sunt de acord
51% nu sunt de acord
21% nu sunt siguri



Printre acele credințe, 6 din 10 americani au zis că „raiul este un loc unde în cele din urmă toți oamenii se vor reuni cu cei iubiți ai lor.” Dar, la o întrebare separată, 54 procente din americani au zis că „numai aceia care se încred exclusiv în Iisus ca Mântuitor al lor primesc darul gratuit al lui Dumnezeu de mântuire veșnică.”

Și aproape două treimi din americani au zis că Iisus este Dumnezu. Dar apoi, mai mult de jumătate au zis că Iisus este o creatură creată de Dumnezeu.

Alte credințe de valoare împărtășite de americani:

-      Majoritatea cred în puterea rugăciunii. Două treimi (66%) au zis că Dumnezeu continuă să răspundă la anumite rugăciuni. După cum era de așteptat, evanghelicii au fost cei mai mulți care și-au exprimat acordul.
-      Majoritatea, de asemenea, văd  partea cea mai bună din alții: 65% au fost de acord că “oricine păcătuiește un pic, dar majoritatea oamenilor sun buni prin natura lor.” Era de așteptat ca evanghelicii să fie mai puțini de acord aici.
-      Americanii sunt împărțiți cu privire la faptul dacă Biblia este adevărată în mod literal. Aproape jumătate din americani (44%) au răspuns că “asemenea tuturor scripturilor sacre, (ea) conține relatări utile ale miturilor antice dar nu este adevărată în mod literal”, în timp ce aproximativ tot atâția (45%) nu au fost de accord. Era de așteptat ca evanghelicii să fie mai puțini (17%) de accord cu faptul că Biblia conține mituri utile, și în mare număr (95%) să spună că este “100 la sută exactă în tot ce transmite.”


“American Theological Views: The Bible.” Graphic courtesy of LifeWay Research


Puncte de Vedere Teologice Americane

ACURATEȚEA

Relatările biblice despre învierea lui Iisus sunt adevărate.

64% sunt de acord

Biblia este 100% exactă.

47% sunt de acord

Biblia este utilă, dar nu este adevărată în mod literal.

44% sunt de acord


BIBLIA

Dumnezeu este autorul Scripturii

58% sunt de acord
31% nu sunt de acord
11% nu sunt siguri


Biblia a fost scrisă pentru ca fiecare persoană să o interpreteze după cum alege


51% sunt de acord
40% nu sunt de acord
9% nu sunt siguri

Biblia are autoritatea de a ne spune ce să facem

50% sunt de acord
42% nu sunt de acord
8% nu sunt siguri



 
-      44% din americani și-au exprimat acordul că știința modernă discreditează afirmațiile cu privire la adevăr ale creștinismului, în timp ce 40% și-au exprimat dezacordul.
-      Mai puțini de jumătate din americani (40%)cred că iadul este un „loc veșnic de pedeapsă unde Dumnezeu trimite pe toți oamenii care nu au crezut personal în Iisus Hristos.” Era de așteptat ca evanghelicii să fie mai mulți (84%) dintre cei care cred în iad ca loc al pedepsei.
-     Americanii, de asemenea, au opinii diferite cu privire la homoxexualitate, deosebirile sociale și culturale de gen, și cu privire la avort. Aproximativ același număr de americani au zis că versetele biblice care par să condamne comportamentul homosexual sunt aplicabile (44%) și nu sunt aplicabile (42%) azi. Acest decalaj se lărgește când e vorba de identitatea de gen: 38% au fost de acord că aceasta este „o chestiune de alegere”, în timp ce jumătate nu sunt de acord. Despre avort: 49% au zis că este păcat, în timp ce 40 procente au zis că nu este.


Studiul despre Starea Teologiei Americane pe 2016 a pus 47 de întrebări despre rugăciune, Biblie, și despre rai și iad.
LifeWay Research, o firmă de cercetare evanghelică cu sediul în Nashville a realizat sondajul on-line pe un eșantion de 3.000 de americani în perioada 14-20 aprilie. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 2 puncte procentuale, deși marjele de eroare sunt mai mari în subgrupuri.
A fost sponsorizat de Ligonier Ministries cu sediul în Orlando, o organizație internațională creștină de discipoli întemeiată de R. C. Sproul.



DESPRE EMILY MCFARLAN MILLER



Emily McFarlan Miller este reporter național pentru RNS cu sediul în Chicago. Ea se ocupă de Creștinismul evanghelic și de Creștinismul protestant de linie principală.











[1]  Emily McFarlan Miller, On God and heaven, Americans are all over the map, Religion News Service, September 28, 2016, http://religionnews.com/2016/09/28/on-god-and-heaven-americans-are-all-over-the-map
[2] Bob Smietana,  Americans Love God and the Bible, Are Fuzzy on the Details, LifeWay Research, September 27 2016,  http://lifewayresearch.com/2016/09/27/americans-love-god-and-the-bible-are-fuzzy-on-the-details/
[3] Emily Mc Farlan Miller, Larycia Hawkins, Wheaton College offer gratitude, move on, Religion News Service, February 10, 2016,  http://religionnews.com/2016/02/10/larycia-hawkins-wheaton-college-speak-of-moving-ahead-reconciliation/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu