joi, 24 martie 2016

De la pastorul Johannes Lebel la președintele Klaus Iohannis


[ 450 de ani de la moartea lui Johannes Lebel (1490 - 1566 )]




 de pr. prof. Ion Ciungu



Pentru pregătirea simpozionului cu tema generală "CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ, având subtema "Educația în mileniul trei", profesorul de Religie, Ciungu Ion, a solicitat un interviu doamnei Ana-Sofia Engber, săsoaică din Tălmaciu. Simpozionul este programat să aibă loc la Liceul tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu, pe data de 25 martie 2016.


C.I.  Bună ziua, doamnă Ani ! Și "Hoch gelobt sei unser Herr Jesus Christus !"

 A.S.E.  "Slăvit să fie Domnul nostru Iisus Hristos !"

C.I.  Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne cunoaștem de mai mulți ani și îmi convine să-mi amintesc ce îndemn înțelept am învățat de la dumneavoastră în limba germană:
"Gehe nie ohne Gottes Wort
Aus deinem Hause fort !"
Vă rog să traduceți pentru persoanele care nu știu germană !

A.S.E.  "Să nu faci niciun pas fără să spui: Doamne, ajută !"

C.I.  Ați redat o traducere liberă. Dar, dacă am traduce cuvânt cu cuvânt, cum  ar fi?

A.S.E.  "Să nu pleci niciodată fără Cuvântul lui Dumnezeu de la casa ta !"

C.I.  Oare ce să înțelegem prin "Cuvântul lui Dumnezeu", lectura făcută zilnic din Biblie sau rugăciunea făcută zilnic din inimă curată ? Sau ambele ?

A.S.E.  Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să ne conducă zilnic, trebuie să citim din Biblie, dar și rugăciunea făcută zilnic, din inimă, conversația cu Dumnezeu, ne  ajută să ne menținem aproape de Dumnezeu.

C.I. Tot de la dumneavoastră am aflat o cugetare în limba germană, așa cum este scrisă pe casa rectorală din Tălmaciu:
"Wer aus der Schule nichts ins Leben nimmt, den wird das Leben in die Schule nehmen."
Vă rog să traduceți și această cugetare !

A.S.E.  "Cine din școală nimic în viață nu ia, pe acela viața îl va reîntoarce la școală."

C.I. Știți că de multe ori românul face haz de necaz. Când le-am spus în cancelarie la unii profesori această cugetare, am aplicat-o la profesori și toți au izbucnit în râs. Adică, înseamnă că noi n-am învățat aproape nimic în școală, în timpul când am fost elevi și studenți, iar viața ne-a adus înapoi în școală ca să mai  învățăm. Căci de multe ori elevii de azi nu-i mai ascultă pe profesori, iar profesorii vorbesc în clase, parcă, doar pentru ei înșiși.

A.S.E.  Fiecare înțelege aceste cuvinte pe înțelesul său. Eu, de exemplu, îmi fac reproșuri și mă gândesc adeseori: "DACĂ" aveam și eu liceul terminat, poate ajungeam și eu mai departe, mai ales în zilele acestea când este foarte căutată limba germană. Cred că aș fi putut preda limba germană.

C.I.  Predați-o, cine vă oprește ?

A.S.E.  Vă răspund cu un proverb:
" Was Hänschen nicht lernt,
Lernt Hans nimmermehr."

C.I.  Adică ?

A.S.E. 
"Ce nu învață Ionel,
Nu va mai învăța Ioan niciodată."

C.I.  Adică, vreți să spuneți că dacă Ionel, un copil, n-a învățat la timpul lui ceea ce trebuia, el greu va recupera lipsurile atunci când devine adult.

A.S.E.  Da. "Schmiede das Eisen solange es heiß ist."

C.I.  Vă rog să mai traduceți încă o dată!

A.S.E.  "Bate fierul până-i cald !"

C.I. Într-adevăr, orice lucru e bine să fie făcut la timpul lui. Dar, poate observa  oricine citește acest interviu că dumneavoastră ați învățat la timp limba germană și chiar acum o predați. E adevărat, pe gratis. Să fie spre slava Tatălui nostru Ceresc și a Spiritului Adevărului Mângâietor ! 

A.S.E.   Așa să fie !

C.I.  Cugetarea scrisă pe casa rectorală se poate înțelege și în sensul că întâmplările vieții, necazurile vieții, bucuriile vieții, persoanele diferite cu care omul se întâlnește în viață, completează cumva ceea ce școala ca instituție  n-a reușit.

A.S.E.  Da, e vorba de "școala vieții".

C.I.  Bine ar fi să înțelegem că Viața cea Avevărată este Domnul nostru Iisus Hristos. Și astfel, la Școala Vieții Lui să ne completăm toate lipsurile.

S.A.E.  Așa să fie !

C.I.  Liceul tehnologic din Tălmaciu poartă numele pastorului sas Johannes Lebel.  Ca să nu lungesc prea mult vorba despre explicațiile istoricilor cu privire la colonizarea sașilor în Transilvania de către regele ungur Géza al II-lea(1141 - 1162),  și despre diferitele categorii de sași, doamnă Ani, după câte știți, sașii  la Tălmaciu, din ce țară a Europei au venit ?

A.S.E.  Din Luxemburg. Și din Germania, din Moseltal.

C.I.  După câte am aflat, dumneavoastră, doamnă Ani, aveți anumite responsabilități la Biserica Evanghelică, a sașilor, din Tălmaciu. Adică la biserica unde a fost predicator și pastor Johannes Lebel. Ce funcții îndepliniți acolo ?

A.S.E. Din 1997 sunt în Comitetul Bisericii ca Presbiter, ehrenamtlich, onorific, fără remunerație.

C.I.  Sperăm ca plata să fie de la Tatăl nostru Ceresc.

A.S.E.  Așa să fie.

C.I.  Elevi sași la Liceul "Johannes Lebel" din Tălmaciu, după câte știu eu, nu  mai sunt. Am citit într-un articol că în România ar mai fi doar 15.000 de sași, iar în Germania locuiesc peste 250.000. În Tălmaciu câți sași mai sunt ?[1]

S.A.E. În Tălmaciu mai sunt 39 de enoriași...

C.I. În ce an a fost construită biserica sașilor din Tălmaciu ?

A.S.E.  "În 1429 este amintită pentru prima oară o biserică la Tălmaciu. În evul mediu fiind construit un edificiu basilical."  Așa putem citi pe pliantul intitulat "Tălmaciu, Tabel cronologic", ediție: junie 2013.[2]

C.I. Da, vă mulțumesc, că mi-ați adus de la biserica dumneavoastră și mie un exemplar al acestui pliant. Am observat că anul 1265 este primul an în cronologia Tălmaciului. De asemenea, am observat numele preotului Christianus din Tolmach care plătea impozite papalității în anul 1335. A fost și o mănăstire la  Tolmach, cu numele de Sf. Nicolae, arsă de voievodul Munteniei, Vlaicu, în 1369...

A.S.E.  Acest Tabel cronologic prezintă date până în  2009 - 2011, când s-a renovat ultima dată biserica evanghelică. Biserica a fost "renovată temeinic" în 1942.

C.I.  Din alte surse am aflat că în perioada 1505 - 1507 ( sau 1503 - 1507 ) s-a  făcut un acoperiș nou și atunci s-ar fi micșorat biserica, căci se presupune că s-a renunțat la nava laterală sudică. Apoi, în perioada 1829 - 1831 a fost reconstruită nava laterală din partea sudică, pe temelia ei veche, și biserica "astfel a căpătat aspectul pe care îl are astăzi".[3]

A.S.E.  Acestea sunt informații noi pentru mine. Oare câți ani a fost Lebel predicator și pastor la Tălmaciu ?

C.I. Și pentru mine sunt noi. Dacă nu greșesc pe undeva, bazându-mă pe cartea  "Tălmaciu între miturile istoriei și realitățile contemporane", pot spune următoarele date: În 1535 Lebel a fost numit predicator  la Tălmaciu. Presupun că încă era catolic, sau catolic în transformare spre evanghelic luteran.  Între 1542 - 1553 a fost aici pastor evanghelic luteran. Deci, aproximativ 18 de ani la Tălmaciu.[4]
Pe scurt, activitatea lui Lebel a fost următoarea:  A lucrat prima dată ca învățător la Școala Latină din Năsăud. Apoi a devenit predicator, tot în zona Bistriței,  la Teaca. După aceea la Sibiu,  la Tălmaciu și în sfârșit la Băița, lângă Reghin. Cred că L-a iubit mult pe Domnul nostru Iisus Christos, ce părere aveți ?

A.S.E.  Și eu cred că oamenii de atunci erau mai credincioși și mai iubitori de Dumnezeu. Sperăm ca Dumnezeu să-și arate mila Lui și către noi și să ne sporească iubirea față de El.

C.I.  Oare când L-a iubit Lebel pe Mântuitorul mai tare, când Îl predica în variantă catolică sau când Îl predica în variantă luterană ?

A.S.E. Cred că există un singur Dumnezeu. El știe cu adevărat cât Îl iubim și în ce variantă.

C.I.  Amin. Adevărat.

C.I. În orice caz, sașii din Transilvania, fiind catolici,  au considerat că e binevenită Reforma începută în cadrul Bisericii Catolice din Germania  de către călugărul Martin Luther, în anul 1517.  Luther a spus că este necesară întoarcerea Bisericii înapoi la Evanghelie.

A.S.E.  Așa este. Biserica noastră se numește "Biserica Evanghelică, Confesiunea Augustană".

C.I. Intr-adevăr, Evanghelia sau Vestea cea Bună, adusă lumii de Fiul cel Veșnic Iubit al Tatălui Sfânt Ceresc, este cea mai bună carte pe care o are omenirea.

S.A.E.  Biblia este o carte de actualitate. Tot timpul găsești în Cartea Sfântă lucruri interesante de citit, care ne întăresc sufletul.

C.I. Scrierile lui Luther au fost răspândite prin Transilvania încă din anul 1519. Dar Reforma propriu-zisă printre catolicii germani de aici s-a realizat în perioada anilor 1542 - 1543.[5]

S.A.E.  Da, se spune că în 1542 Lebel apare în documente ca întemeietor al credinței evanghelice, luterane, la Tălmaciu.

C.I. În Biserica Catolică Biblia și slujbele erau în limba latină. Germanii de rând nu o înțelegeau. Una dintre primele realizări importante ale lui Luther a fost traducerea Noului Testament în limba germană, în toamna anului 1521. În 1534 deja Biblia completă a apărut în limba germană. În acel timp românii foloseau   în Biserica Ortodoxă limba slavonă, pe care n-o înțelegeau. Sașii din Transilvania au tipărit prima carte în limba română, "Catehismul luteran", la Sibiu, în anul 1544.

A.S.E.  Deci, au vrut să-i ajute pe români.

C.I.  Așa zic și eu. Însă, alții spun că au vrut să-i scoată din ortodoxie și din națiunea lor,  să-i deznaționalizeze. Dar acum nu abordăm probleme de acest fel. Atenția noastră este spre Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos.

A.S.E. Lăudat să fie Numele Lui !

C.I. Jeden Moment ! În fiecare moment ! Cunosc și eu o rugăciune făcută de Johannes Lebel către Mântuitorul nostru Iisus Christos și aș vrea să vă întreb dacă vi se pare că Dumnezeu a împlinit-o în vremurile noastre, când un sas, Klaus Iohannis, este președintele României. Rugăciunea este următoarea:
"Acum Cristoase, mântuitorul și învățătorul tuturor,
Dăruiește Sibiului un magistrat atât de înțelept,
Care să poată apăra aceste locuri de la capătul lumii,
Ca vreun necaz să nu poată lovi Provincia.
Amin."[6]

A.S.E.  Credem și sperăm să fie așa, cu toate că unii îl critică tare pe președintele țării.

C.I.  Lebel spune că localitatea Tălmaciu ar fi fost întemeiată de evreul Danista și că numele  localității Thalmus vine de la cartea sfântă a evreilor numită Talmud. Dar, iată că tocmai în aceste zile (începând de duminică 6 martie 2016 ) președintele României, Klaus Iohannis, creștin luteran, se află în vizită oficială de stat în țara evreilor, Israel, împreună cu soția lui, Carmen, creștină greco-catolică. Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea, l-a numit pe Klaus Iohannis "făcător de pace". Să ne amintim ce ne spune Mântuitorul nostru Iisus Hristos despre făcătorii de pace ![7]

A.S.E.  Că făcătorii de pace se vor numi "fii ai lui Dumnezeu." ( Matei cap. 5,  versetul 9 ).

C.I. Așa, cu amândoi genunchii pe pământ, în fața Sfântului Mormânt al lui Iisus, îmi convine să-L știu pe președintele României. Așa sperăm să obținem  de la Mântuitorul și Învățătorul tuturor apărarea, protecția pentru care s-a rugat Lebel. În schimb, Talmudul evreilor vorbește foarte urât despre Iisus și despre Maica Domnului. Din Talmud s-au inspirat caricaturiștii francezi de la Charlie Hebdo în 2014 când au publicat "Veritabila istorie a micului Iisus". [8]
Cred că fratele și președintele nostru Klaus Iohannis nu este de acord cu aceste  caricaturi, și nici cu Talmudul, chiar dacă, în urma uciderii unor caricaturiști la  sediul Charlie Hebdo de către niște islamiști în 7 ianuarie 2015, a afirmat "Je suis Charlie", apoi a participat la marșul din Paris pentru a susține libertatea de  exprimare fără limite.

A.S.E.  Nu cred că președintele Klaus Iohannis este de acord ca Mântuitorul și Învățătorul lumii să fie caricaturizat.

C.I.  Cred că fratele și președintele nostru nici n-a știut ce caricaturi au făcut cei de la Charlie Hebdo despre Mântuitorul lumii. Să încheiem cu rugăciunea lui Johannes Lebel, adaptată:
Acum, Cristoase, Mântuitorul și Învățătorul tuturor,
Fă ca președintele României să fie un magistrat atât de înțelept,
Încât să poată apăra aceste locuri de la capătul lumii,
Ca vreun necaz să nu poată lovi Țara noastră !
Amin !

A.S.E.  Amin ! Așa să fie !


[1] Mihaela Kloos-Ilea, Unde sunt sașii noștri?, 10 iunie 2014, POVEȘTI SĂSEȘTI, http://povestisasesti.com/2014/06/10/unde-sunt-sasii-nostri/  
[2]Tălmaciu, Tabel cronologic, Editor H.O.G. Talmesch, Georg Moodt, 64625
Bensheim, http://www.talmescherecho.de/   ediție: junie 2013.
[3]Stratulat C.N., Monografia Tălmaciului, Sibiu, 1997, p. 59, apud Gabriel Stroilă, Tălmaciu între miturile istoriei și realitățile contemporane, Editura Adalex, 2008, p. 140.
vezi și Rodica Bobeș, Cezara Stratulat, Constantin Barbu, Tălmaciu la răscrucea timpului,      Sibiu, 2011, p. 128 - 129.
[4]Gabriel Stroilă, op.cit., p. 173; și p.11-12.
[5]Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Wikipedia,
[6]Gabriel Stroilă, op. cit. p. 211.
[7]Carmen Vintilă, Carmen și Klaus Iohannis, la Mormântul Sfânt, evz.ro, miercuri, 09 martie 2016, http://www.evz.ro/carmen-si-klaus-iohannis-la-mormantul-sfant.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu