duminică, 3 februarie 2013

WORLD LEPROSY DAY

de Lucian OLARU




Duminica leproşilor
ultima duminica din luna ianuarie
(27 ianuarie 2013)
 (Luca 17, 12-19)

– “Doamne, dacă voieşti, poţi să mă curăţeşti!”
– “Voiesc, curăţeşte-te!” (Matei 8, 2-3).


„Cea mai mare boală de astăzi nu este lepra sau tuberculoza, ci mai degrabă sentimentul de a fi nedorit”
(Maica Teresa)[1].
De mai bine de 50 de ani, ultima duminică din luna ianuarie, mii de oameni pe tot globul s-au oprit să-şi amintească de aceia care suferă de efectele hidoase ale leprei”[2].
Lepra[3] este o „boală contagioasă cronică, frecventă mai ales în regiunile tropicale, produsă de un bacil specific și caracterizată prin leziuni localizate pe piele, pe sistemul nervos periferic, mucoase, viscere; se manifestă prin apariția pe piele a unor răni ce duc la descompunerea treptată a țesutului muscular”[4].
Lepra este cauzată de bacilul Hansen, durează mulţi ani şi mult timp leproşii au fost obiect de oroare şi dezgust, fiind total izolaţi de societate; spitalele înfiinţate special pentru ei se numeau leprozerii (lazaroane). Se spune că îndată ce apărea un caz de lepră, bolnavul era dus la biserică, i se cînta rugăciunea morților, după care era izolat în spitalul pentru leproşi. De asemenea erau obligaţi în apusul Europei să poarte o cârâitoare specială pentru a înştiinţa trecătorii de prezenţa leproşilor. Scriitorul Xavier de Maistre, în “Leprosul din cetatea Aosta”, descrie trista şi deprimanta viaţă izolată a leproşilor[5].
“Primul pas important în combaterea bolii a fost făcut în anul 1873 de medicul norvegian Gerhard Armauer Hansen prin descoperirea agentului cauzal. După o cercetare timp de patru ani a bolii (1884-1888) de către medicul dermatolog german Eduard Arning (1855-1936) dovedește faptul că lepra este o boală transmisibilă, timp de 20 de ani boala neputând fi tratată”[6].
          Lepra se mai numeşte boala Hansen fiind o boală infecţioasă gravă cunoscută din antichitate. Ea este cauzată de bacteria Mycobacterium leprae şi poate fi tratată printr-o combinaţie de mai multe antibiotice, un tratament foarte scump ce nu poate fi făcut în ţări în curs de dezvoltare. I.L.E.P.[7] este – (International Federation of Anti-Leprosy Associations) Federaţia internaţională a Asociaţiilor împotriva Leprei, ea caută eradicarea bolii pe glob, lucru dificil din cauza timpului de incubație lung (de la câteva luni până la 40 de ani). Boala se transmite prin contact îndelungat cu persoana bolnavă, se presupune că pentru aceasta e necesar contactul cu secrețiile sau excrețiile bolnavului de lepră. La noi se află singurul sanatoriu (spital) în Tichileşti[8], o localitate în județul Tulcea unde mai convețiuesc câţiva bolnavi de lepră[9]. Locul de origine al bolii este Africa de Est, apoi s-a extins în Europa, Asia şi până în India. Boala este amintită în Roma şi Grecia antică… Cruciadele au fost considerate unul din factorii importanți care au determinat răspândirea bolii în Evul Mediu; boala atinge un apogeu în secolul XIII și dispare la sfârșitul secolului al XVI-lea, lăsând bolnavii de lepră în forma cronică[10]. Contrar concepţiei populare, lepra nu cauzează căderea părţilor corpului, deşi ele pot deveni fără simţ (moarte, înţepenite) sau bolnave ca rezultat secundar al infecţiilor. Acestea au loc ca rezultat al sistemului de apărare a corpului, compromis de boala principală. Infecţiile secundare, în schimb, pot conduce la căderea pielii făcând degetele şi vârfurile mai scurte şi deformate, deoarece cartilagiul este absorbit de corp. În ultimii 20 de ani, 15 milioane de oameni în toată lumea au fost vindecaţi de lepră … totuşi, carantina forţată sau separarea (izolarea) pacienţilor nu este necesară în locuri unde tratamente adecvate sunt disponibile… la începutul anilor ’80 deja lepra putea fi diagnosticată şi tratată cu success în interiorul comunităţii[11].
          World Leprosy Day (Ziua Mondială a Leproşilor) a fost creată pentru a conştientiza lepra şi bolnavii de lepră”[12]. Ziua Mondială a Leproşilor este ţinută în ultima Duminică a lunii ianuarie, iar anul acesta (2013) este în ziua de 27. Această zi a fost aleasă în comemorarea morţii lui Gandhi (mort la 30 ianuarie 1948 la New Delhi), conducătorul spiritual al Indiei, care a înţeles importanţa acestei cumplite boli. Lepra este una dintre cele mai vechi boli înregistrate în lume; ea atacă nervii periferici, mâinile, picioarele şi (ochii) faţa[13].

Lepra în VT, ritual după vindecare.
Această boală este descrisă pe larg în cartea a treia a lui Moise, Leviticul, în capitolul 13.
«Iar preotul va ieşi afară din tabără şi de va vedea preotul că leprosul s-a vindecat de boala leprei, va porunci preotul să se ia pentru cel curăţit două păsări vii, curate, lemn de cedru, aţă roşie răsucită şi isop … În ziua a opta să ia doi berbeci de câte un an, fără meteahnă şi o oaie de un an, fără meteahnă, şi dintr-o efă de făină de grâu, împărţită în zece, să ia trei părţi pentru darul de pâine şi s-o amestece cu untdelemn şi un log (pahar) de untdelemn;»[14]. «Dacă însă acela va fi sărac şi nu-i va da mâna, să ia numai un berbec pentru jertfa de vină legănată pentru curăţirea sa, a zecea parte dintr-o efă de făină de grâu, amestecată cu untdelemn pentru darul de pâine, un log de untdelemn şi două turturele sau doi pui de porumbel, cum îi va da mâna: unul jertfă pentru păcat şi altul ardere de tot. Îi va aduce în ziua a opta cea pentru curăţirea sa la preot, înaintea Domnului, la uşa cortului adunării»[15].

 Leproşi în Sfânta Scriptură
          Sfintele Evanghelii pomenesc câteva cazuri de leproşi vindecaţi de Domnul Iisus. Cel mai renumit este cazul cu cei 10 leproşi din regiunea Provinciei Galileea, relatat în Evanghelia de la Luca (capitolul 17, 12-19). O altă minune de vindecare a unui singur lepros de pe lângă Lacul Ghenizaret (numit şi Marea sau Lacul Tiberiadei sau Marea Galileii) este relatată de Luca (în capitolul 5, 12-14). Apoi Evanghelia lui Matei (în capitolul 8, 2-4) aminteşte de un lepros vindecat. Tot în Provincia Galileea pomeneşte despre vindecarea unui lepros şi sfântul Marcu în Evanghelia sa (în capitolul 1, 40-45).
          În Vechiul Testament este pomenit un caz celebru de vindecare a unui lepros. Neeman Sirianul, “căpetenia oştirii regelui Siriei, era om de seamă şi cu trecere înaintea stăpânului său, pentru că prin Domnul dăduse biruinţă Sirienilor. Dar acest ostaş vrednic era lepros”[16]. O copilă evreică ce slujea la femeia lui Neeman i-a spus să meargă bolnavul la proorocul din Samaria să se vindece negreşit de lepră. Regele Siriei este de acord ca Neeman să meargă la prooroc pentru ajutor, însă proorocul Elisei, omul lui Dumnezeu, nu îl primeşte[17] pe ostaşul cel viteaz, dar îşi trimite sluga să spună lui Neeman: "Du-te şi te scaldă de şapte ori în Iordan, că ţi se va înnoi trupul tău şi vei fi curat!"[18]. Deşi refuză, slugile sale îl conving pe Neeman să asculte vorbele proorocului din Israel: "Stăpâne, dacă proorocul ţi-ar fi zis să faci ceva însemnat, oare n-ai fi făcut? Cu atât mai vârtos trebuie să faci când ţi-a zis numai: Spală-te şi vei fi curat!"[19] Neeman Sirianul s-a curăţit de lepră după ce s-a spălat de şapte ori în râul Iordan, “şi i s-a înnoit trupul ca trupul unui copil mic şi s-a curăţit”[20]; proorocul Elisei nu a vrut să primească nimic ca răsplată pentru minune. După ce a plecat Neeman, Ghehazi – sluga lui Elisei – a alergat după Neeman cerându-I cu minciună daruri pentru Elisei proorocul şi apoi le-a ascuns. Pentru aceste fapte, Elisei l-a certat pe Ghehazi şi l-a pedepsit zicând: “«Au doar inima mea nu te-a întovărăşit când omul acela s-a dat jos din căruţă şi a venit în întâmpinarea ta? Este timpul oare să iau argint şi haine, măslini şi vii, vite mari sau mărunte, robi sau roabe? Să se lipească dar lepra lui Neeman de tine şi de urmaşii tăi în veci». Şi a ieşit Ghehazi de la Elisei alb de lepră ca zăpada”[21].

Sfântul Damian de Molokai
(n. 3 ianuarie 1840 – decedat la 15 aprilie 1889)

          A fost un preot Romano-Catolic născut la Tremeloo, Belgia. El a fost preot celibatar în Insula Molokai din statul Hawaii, la colonia de leproşi stabiliţi acolo în regim de carantină de către guvern. După 12 ani în care a purtat grijă de nevoile fizice, spirituale şi afective ale leproşilor din colonie, a descoperit în trupul său simptomele leprei şi totuşi a continuat munca sa eroică; s-a îmbolnăvit de lepră, iar în 28 martie 1889 a devenit neputincios[22]; a murit la 15 aprilie în acelaşi an în Kalaupapa, Molokai, în insula Hawaii. El este considerat (apreciat ca) „martir al dragostei”. A fost a zecea persoană declarată sfântă de către Biserica Catolică, dintre cele care au trăit, au muncit şi au murit în SUA. El este venerat şi invocat ca sfânt în ambele rituri ale Bisericii Catolice (cel Latin sau Apusean şi cel Răsăritean). Biserica Catolică l-a beatificat[23] la 4 iunie 1995 în „Basilica of the Sacred Heart” – „Biserica Sfintei Inimi” – (Koekelberg), Brussels, de către Papa Ioan Paul al II-lea. Papa Benedict al XVI-lea l-a canonizat[24] ca sfânt pe Father Damien la 11 octombrie 2009. Sfântul Damian este sărbătorit în fiecare an la 10 Mai în lumea întreagă, iar la 15 aprilie în SUA si Hawaii. Are moaşte la Leuven, Belgia şi Molokai, Hawaii. Enciclopedia Catolică îl numeşte „apostolul leproşilor”, sau alţii îl numesc „preotul lepros”[25]. În anul 1999 a fost realizat un film care prezintă viaţa acestui preot lepros[26].

Aşa cum am spus mai sus, în ţara noastră există un singur spital pentru leproşi la Tichileşti, lângă Isaccea, judeţul Tulcea[27]. Dacă cândva aici erau 180 bolnavi de lepră, astăzi “în Spitalul Tichileşti sunt internaţi 20 de bolnavi, cu vârste cuprinse între 44 şi 84 de ani. Aceşti bolnavi sunt purtători de sechele grave, ce necesită îngrijire medicală spitalicească permanent … Spitalul Tichileşti nu mai este o leprozerie, în accepţiunea veche a termenului, adică un loc de izolare”[28].
          Lepra se tratează cu MDT (multidrug terapy) şi se fac eforturi consistente pentru ca tratamentul împotriva leprei să fie inclus în sistemul public de sănătate şi în statele cu populaţie săracă şi foarte săracă. Obiectivul ţintă este de 1 caz de lepră la 10 mii de oameni. Rapoartele oficiale din cursul anului 2011, provenite din 130 de ţări şi teritorii, au înregistrat la începutul anului 2011 un număr de 192.246 cazuri de lepră, faţă de 228.474 cazuri noi descoperite în întrega lume în anul 2010 afară de Europa (unde numărul de cazuri de lepră este nesemnificativ); iar în 2009 cazuri noi descoperite: 244,796, raportate din 141 de ţări (conform National Institute of Allergy and Infectious Diseases[29]).
În cursul anului 2007, Republica Democrată Congo şi Mozambique a reuşit eradicarea leprei la nivel naţional urmată de Tymor-Leste până la sfârşitul lui 2010. Încă mai există multe cazuri de lepră în Angola, Brazilia, Republica Africa Centrala, India, Madagascar, Nepal şi în Republica unită a Tanzaniei care continuă activităţile împotriva acestei boli cumplite (conform “World Health Organization”)[30].
Să ne amintim dialogul extrem de scurt dintre Iisus Dumnezeu şi leprosul din Evanghelia sfântului Matei:
– Doamne, dacă voieşti, poţi să mă curăţeşti!
– Voiesc, curăţeşte-te!

            Aş vrea să subliniez pe de o parte, că Dumnezeu este Unicul Izvor şi Sursă a Vieţii şi a sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti. La nimeni altcineva nu putem afla alinare şi vindecare. De aceea la El trebuie să alergăm întotdeauna şi numai în El să ne putem nădejdea şi să nu ne dezlipim inima de El orice ar fi !!! Pe de altă parte, să nu uităm că Domnul Iisus vrea cu siguranţă ca noi să fim curaţi, să ne păstrăm sufletul nemânjit de mizeriile omeneşti, dar şi să fim sănătoşi. Tot Dumnezeu este Izvorul curăţiei noastre, aşa cum ne strigă prin gura proorocului Isaia: “De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face”[31].




[3] Gubăvie, stricăciune; racilă, plagă, pestă, cancer, La Maria Păun, Dicţionar integral de sinonime, Ed. Saeculum vizual, Bucureşti, 2007, lepră, p 258; pricază (La http://dexonline.ro/definitie/lepra ).
[10] Care are o evoluție lentă, un caracter de durată, se prelungește multă vreme și nu mai poate fi ușor înlăturată. ( La http://dexonline.ro/definitie/cronica ).
[14] Ritualul după Legea mozaică pentru cel vindecat de lepră este descries detaliat la Levitic în capitolul 14, 3-20.
[15] Levitic 14, 11-32.
[16] 4 Regi 5, 1.
[17] “Neeman însă s-a mâniat şi a plecat, zicând: «Iată, socoteam că va ieşi el şi, stând la rugăciune, va chema numele Domnului Dumnezeului său, îşi va pune mâna pe locul bolnav şi va curăţi lepra. Au doară Abana şi Farfar, râurile Damascului, nu sunt ele mai bune decât toate apele lui Israel? Nu puteam eu oare să mă scald în ele şi să mă curăţ? Şi aşa s-a întors şi a plecat mânios» (4Regi 5, 11-12).
[18] 4 Regi, 5, 10.
[19] 4 Regi 5, 13.
[20] 4 Regi 5, 14.
[21] 4 Regi 5, 26-27.
[23] A trece o persoană în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților, La http://dexonline.ro/definitie/beatificat
[24] A trece în rândul sfinților; a ridica la rang de sfânt; a sfinți; a sanctifica; a sacraliza. La http://dexonline.ro/definitie/canoniza .
[26] http://www.imdb.com/title/tt0165196  Molokai: The story of Father Damien” (1999).
[31] Isaia 1, 18.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu