luni, 6 august 2012

DIN MINUNILE MAICII DOMNULUI


de Pr. Prof. Ion CIUNGU

"Maica Domnului, miluieşte-mă şi-mi uşurează boala, că nu mai pot răbda durerea piciorului !"[1]
şi
Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică! Ajută-l pe fiul meu Paul !”[2].



"Maica Domnului, miluieşte-mă şi-mi uşurează boala, că nu mai pot răbda durerea
piciorului ! " Aşa se ruga cu lacrimi, într-o noapte din primăvara anului 1933, smeritul monah Ilarion Ionică, care avea o rană cangrenată la un picior lovit în pădure. " După puţin timp a văzut că intră în chilia lui o femeie foarte cuvioasă, în chipul unei doctoriţe din Târgu Neamţ, şi îl întreabă: «De ce plângi, părinte Ilarion?» El i-a răspuns: «Doamna doctoriţă, mi-am rupt piciorul şi mă doare greu. Simt că voi muri curând şi plâng că nu m-am pocăit.»
După ce doctoriţa aceea minunată s-a atins cu mâna de piciorul lui, l-a mângâiat cu aceste cuvinte: «Nu mai plânge, părinte Ilarion. De acum te vindeci la picior şi vei mai trăi încă un an de zile. După aceea te vei odihni... » Apoi a plecat acea Sfântă Femeie şi bătrânul a adormit liniştit. Era Maica Domnului. Dimineaţa bătrânul s-a sculat sănătos din pat, s-a dus la biserică şi a spus tuturor minunea Maicii Domnului. Mai trăind exact un an de zile, la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, părintele Ilarion şi-a dat sufletul în mâinile Domnului şi a fost petrecut de obştea mănăstirii pe ultimul drum până la cimitir."

Aşa a povestit arhimandritul Cleopa Ilie, care îl îngrijise pe Ilarion.


În volumul din care am citat, protosinghelul Nicodim Măndiţă a adunat 469 de minuni ale Maicii Domnului. El a alcătuit acest volum, folosindu-se de alte volume. În special de "69 Minuni ale Maicii Domnului", tradusă din greceşte în româneşte de protosinghelul Rafail din Râmnicu Vâlcea şi tipărită la Craiova în 1820; apăruse în greceşte la Veneţia în 1641-1642.  De asemenea, Mândiţă a mai folosit " peste 400 de minuni ale Maicii Domnului" adunate de ieromonahul Ioanichie Glavatovschi, după un manuscrs din 1696 şi tipărite în 1921. Pe lângă acestea două, a mai folosit şi alte volume.


Să revenim la cealaltă rugăciune către Maica Domnului.

" Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică! Ajută-l pe fiul meu Paul ! "

Myriam este cuvântul în limba ebraică pentru Maria.


"Iarna lui 1991. Stadiul final. Eugenie se răsuceşte de durere în pat. Chimioterapiile succesive au epuizat-o, însă nu au putut învinge cancerul de plămâni, care o macină fără milă. În căsuţa din Val d`Oise viaţa continuă prin copiii şi nepoţii ei, în vreme ce pentru ea întâlnirea cu Dumnezeul părinţilor ei se apropie cu paşi mari. Lucru pe care nu-l apreciază defel.
Eugenie s-a născut la Bilda, în Algeria, dintr-o frumoasă seminţie evreiască, care a numărat printre membrii ei rabini şi oameni de rugăciune...
Frigul din decembrie s-a abătut asupra Parisului, se apropie Crăciunul. Micuţa Esther, de şase ani, fetiţa lui Paul, declara tuturor că nu, nu o vom îngropa pe bunica, căci ea se va vindeca... «Imaginaţie de fetiţă» gândeşte familia.
Într-un colţ al sufrageriei tronează o icoană a Mariei, căci Paul s-a căsătorit cu o catolică, Eliane, dar acest fapt nu deranjeaza pe nimeni. De altfel, icoana i-a stârnit emoţii acum câteva zile, când bunica Eugenie a privit-o. Cum îşi făcea sânge rău pentru Paul, care căuta de lucru, ea nu s-a putu stăpâni să strige către  icoană:
Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică ! Ajută-l pe fiul meu Paul! Atunci din spatele ei s-a auzit o voce cristalină şi clară:
- Nu-ţi face griji, voi fi aproape de fiul tău !
Eugenie se întoarce… nimeni! Timbrul era feminin, tânăr şi divin de dulce încât Eugenie a primit o descărcare de iubire greu de suportat. Ea se clatină de uimire, de fericire, dar şi de teamă... Aleargă în bucătărie să vadă dacă nu cumva e cineva acolo: nimeni ! E singură, va să zică....  Myriam i-a vorbit! Atunci icoana raspândeşte un parfum extraordinar; trandafir? iasomie? N-ar şti să spună. Parfumul va rămâne multă vreme şi va fi simţit de toţi cei care vor intra în cameră.
Întâlnirea de angajare a fost fructuoasă pentru Paul. Contra tuturor aşteptărilor, el este acceptat ca inginer comercial. Întors acasă, el exclamă fără a se adresa cuiva anume:
- Este incredibil, în timpul întâlnirii s-a simţit un parfum inexplicabil, ceva foarte delicat, între trandafir şi iasomie... Dar... şi aici se simte! Este acelaşi parfum!
Micuţa Esther nu a pierdut nimc din convorbirea celor mari, ea venerează icoana şi are şi ea o relaţie cu Sfânta Fcioară, care o va conduce pe căi cu totul deosebite. Dacă ea declara sus şi tare că bunica Eugenie se va vindeca, ştie ea de ce spune acest lucru... "

Eugenie s-a vindecat atunci. Însă în 1995 s-a îmbolnăvit din nou de cancer la celălalt plămân.

"Eugenie s-a stins într-o mare pace pe 5 iunie 1996, la vârsta de optzeci de ani şi a fost înmormântată după ritualul evreiesc tradiţional, la care au fost adăugate cu bucurie câteva Tatăl nostru, Bucură-te Marie şi alte invocaţii către Copilul-Iisus..."

            Se cuvine să o invocăm pe Maica Domnului şi când nu avem dureri mari.


[1] Minunile Maicii Domnului, se tipăreşte cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Editura Agapis, carte pentru suflet, f. a., p. 463.
[2] Sora Emmanuel, MEDJUGORJE, ANII 90..., Triumful Inimii, Editura Adoremus, 1998, pp. 331-335, traducere din limba franceză după originalul "Medjugorje, les annee 90" de Soeur Emmanuel, Edition des Beatitudes, 1998, Burtin, F- 41600 Nouan-le-Fuzelier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu